4. Altınçanak Mahallesi

Muhtarı: Hüsamettin YAĞIZ

1- TARİHİ VE COĞRAFİ YAPISI :
İlçemizin tarihi, yöremizde çıkarılan krom cevherinin tarihçesine dayanmaktadır.
Maden ve Ergani İlçelerindeki bakır cevherinin odundan elde edilen ısıyla eritildiği dönemlerde Guleman Köyü halkından biri, Ergani Bakır İşletmesine hayvanı ile odun taşırken yükünü dengelemek için yerden aldığı taşı kullanır. Ergani bakır işletmesine vardığında hayvanın yükünü indirirken artık işine yaramayan taşı yere atar. Tesadüfen orada bulunan Maden Yüksek Mühendisi Abdullah HÜSREV Bey, Köylü vatandaştan bu taşı nerede bulduğunu sorar ve yerini öğrenir. Köylü ile birlikte Saisi mıntıkasına gelir, burada topladığı taş parçalarıyla Maden'e döner. Yapılan incelemeler sonucunda Guleman'da zengin krom yatakları olduğu, sonradan Guleman soyadını alan Abdullah HÜSREV Bey tarafından 1915 yılında tesbit edilmiştir.
Bölgede bulunan bu krom cevherinin işletilmesi 1936 yılında başlamıştır. Bu günkü İlçe merkezinin bulunduğu yerde Şark kromları T.A.Ş. kurulmuş, 1939 yılında da müessese haline dönüştürülmüştür. Çevre İlçe ve Köylerden Alacakaya'ya çok sayıda işçi akın etmiş ve zamanla Etibank tesislerinin çevresinde sağlıksız bir yapılaşma ve yerleşim alanı oluşmuştur.
1987 Yılında Guleman Köyü ile birleştirilerek Belediye Teşkilatı kurulmuş, 20 Mayıs 1990 gün ve 20523 sayılı Resmi Gazetede Yayımlanan 3644 sayılı kanunla da Alacakaya adıyla İlçe olmuştur.

2- İDARİ DURUM :
İlçemizde 1987 yılında merkez site Mahallesi ve Merkeze 2 km. uzaklıktaki Guleman Köyü birleştirilerek Alacakaya Belediyesi kurulmuştur.
20 Mayıs 1990 gün ve 20523 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 3644 sayılı kanunla Alacakaya adıyla İlçe olmuştur. İlçemizde Kamu Kurumları hızla kuruluşlarını tamamlamış olup, Askerlik Şubesi ve Kadastro Müdürlüğü henüz kurulmamıştır. Bu kurumların İlçemize getirilmesi bölgenin coğrafi ve stratejik yapısı ve ulaşım imkânları göz önünde bulundurulduğunda önem arz etmektedir.

3- NÜFUS :
 İlçemiz nüfusu, adrese dayalı nüfus sayımına göre Merkez 2863, köyler 5443 olmak üzere toplam 8306'dır. Etibank'tan emekli olanlar, halen çalışmakta olanlar, özel şahıslar tarafından işletilen maden ve mermer ocaklarında çalışan işçiler, ilçemiz istihdamını arttırdığından, bu durum kentlere yönelik göçün artmasını engellemektedir.

4- SOSYAL DURUM :
Mahalle halkı genel olarak geçimini krom ve mermer ocaklarında çalışarak sağlamaktadır. Bunun dışında Mahallemizde tarım ve hayvancılık ağırlıklı tipik bir köy yaşantısı mevcuttur. Tarım ve hayvancılık aile bazında kendi ihtiyaçlarını karşılamak için yapılmaktadır. Akrabalık ilişkileri güçlü, örf ve adet kurallarının devam ettiği bir toplum yapısı mevcuttur. Kılık kıyafet yönünden kadın ve erkek kıyafetleri genel olarak modern bir görünüm arz etmektedir. Evliliklerde resmi nikâh ve dini nikâh birlikte yapılmaktadır.
Etibank Şark kromlarının bir dönem İlçe merkezinde faaliyet göstermiş olması nedeniyle yörenin sosyal ve kültürel kalkınması bölgedeki diğer ilçelere nazaran üst seviyede olmuştur. Ancak, bu ivme son on yılda yaşanan özelleştirmenin akabinde kaybolmuş ve sosyal-kültürel hayat durağanlaşmıştır.